Kahvin paahtoasteet – mikä ero on tummalla ja vaalealla paahdolla?

Kahvipavut voi paahtaa erilaisille paahtoasteille, jotka vaikuttavat huomattavasti kahvin aromiin ja makuvivahteisiin. Slow-kahvi paahdetaan joko vaaleaksi, keskipaahtoiseksi, tummaksi tai tosi tummaksi – jokaisen nautiskelijan makuun!

Karamellimainen, pähkinäinen, suklainen, kukikas… Onko sinunkin suosikkikahvissasi se tietynlainen maun häivähdys, jonka takia ostat samaa kahvia uudestaan ja uudestaan? Tiesitkö, että paahtoaste vaikuttaa sekä kahvin makuun, tuoksuun että käyttötarkoitukseen?

Kahvissa on lukematon määrä makuvivahteita. Makean ja paahteisen eri sävyt ovat usein melko tunnistettavia, mutta kahvi voi olla myös sitrusmainen, maanläheinen, suolainen tai yrttinen.

Slow-kahvi paahdetaan vaaleaksi, keskipaahtoiseksi, tummaksi ja tosi tummaksi!

Kahvin makuihin ja sävyihin vaikuttaa eniten se, mille asteelle kahvipavut paahdetaan. Paahtaminen tarkoittaa prosessia, jossa vihreät kahvipavut saavat kauniin ruskean värinsä. Paahdon aikana kahvipapu laajenee 1,5-kertaiseksi vihreään papuun nähden, ja se voi menettää painostaan jopa 20 prosenttia!

Pienten kahvierien paahtoprosessi kestää yleensä vain kymmenisen minuuttia riippuen siitä, millaista paahtoprofiilia etsitään. Paahto tapahtuu pienessä, rumpumaisessa paahdinkoneessa. Slow-kahvi paahdetaan Kirkkonummen pienpaahtimossa ekologisella Loring-paahtokoneella.

Slow-paahtoprofiilit ovat keskimääräisesti melko vaaleita ja sopivat erinomaisesti skandinaaviseen makupalettiin. Paahtoprofiilit on luonut tanskalainen paahtomestari Michael de Renouard, yksi Pohjoismaiden johtavista erikoiskahvien asiantuntijoista!

Kahvin kolme yleistä paahtotyyppiä

Kahvit luokitellaan yleensä kolmeen eri paahtotyyppiin: vaalea-, keski- ja tummapaahtoiseen.

Paahdon aste, jonka sinäkin luet kahvipakettisi kyljestä, riippuu siitä, kuinka pitkän aikaa ja korkealla lämpötilalla kahvipapuja paahdetaan!

Paahdon aikana kahvipavut laajenevat, poksuvat ja saavat erilaisia ruskean värejä. Kahvin poksuminen, eli vesihöyryjen ja kaasujen purkautuminen, vaikuttaa ratkaisevasti lopulliseen kahvielämykseen.

Paahtoasteiden luokittelu on sinänsä yksinkertaista: mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä täyteläisempi ja voimakkaampi sen maku yleensä on. Suomessa suosituin kahvi on vaaleaa paahtoa.

Vaalea paahto tuo vivahteet esiin

Vaalean, eli ensimmäisten paahtoasteiden kahvin, tunnistaa sileästä ja jopa teemäisestä rakenteesta. Vasta muutamien minuuttien ajan paahdetut pavut ovat lähimpänä vihreän kahvipavun omaa makua. Niissä on hapokas aromi, mikä korostaa papujen erityispiirteitä. Vaaleaa paahtoa kutsutaan värinsä puolesta myös nimellä cinnamon, kaneli.

Slow-kahvin vaaleasta paahdosta voi maistamalla löytää luumun ja punaherukan aromeja!
Vinkki: Vaalea paahto sopii hyvin suodatin-, presso- ja pannuvalmistukseen.

Keskipaahto on suosituin ja pehmein

Keskipaahdolle tyypillistä on pyöreys, pehmeys ja kermaisuus. Aromi on vaaleaa paahtoa makeampi sillä kahvin sokerit ovat jo kehittyneet, ja osa hapokkuudesta poistunut. Tämä tekee paahdosta hapokkuudeltaan ja aromiltaan tasapainoisen.

Paahdon tasapainoisuus on huomattu myös maailmanlaajuisesti, sillä keskipaahto on suosituin paahtoaste esimerkiksi Yhdysvalloissa!

Slow-kahvin keskipaahdosta voi löytää tumman suklaan, rusinoiden ja hedelmätoffeen aromeja.

Vinkki: Keskipaahto on turvallinen valinta suodatinkahviksi – se miellyttää suurinta osaa kahvinjuojista!

Tumma kahvi on vahvaa ja täyteläistä

Tumma paahto on nimensä mukaisesti samettista, kerroksellista ja raskaan omaista. Keskipaahtoa selvästi tummemmaksi paahdetut kahvipavut ovat ulkonäöltään tummia ja öljyisiä. Kahvin maussa voi aistia jopa kitkeryyttä, tuhkaisuutta ja savuisuutta.

Slow-kahvin tummasta paahdosta voi löytää kaakaon ja lakritsin vivahteita. Uusimman tulokkaan, täyteläisen tosi tumman, makupaletista löytyy aavistus tummaa suklaata.

Vinkki: Käytä tummaa paahtoa ranskalaiseen café au lait -maitokahviin, jolloin kahvin voimakkuus kohtaa maidon makeuden.

Slow-kahviperheeseen kuuluu vaalea, keski-, tumma ja tosi tumma paahto.

Paahtoasteet eivät lopu tähän – maista ja ihastu!

Jo yleisten paahtoasteiden sisällä on paljon vaihtelua, ja kahvi voikin olla paahtoasteiden sisällä esimerkiksi vaaleaa keskipaahtoa tai tummaa espressopaahtoa. Espressopavut eroavat suodatin- tai pressokeittimeen tarkoitetuista pavuista, joten myös espressopaahtojen maailma avaa hifistelijälle tai peruskahvittelijalle uuden maailman.

Slow-kahvin vaaleasta espressosta voit löytää vivahteita kaakaon ja karamellin mausta. Tummasta espressopaahdosta kaakaosta ja tummasta suklaasta.

Yksi tärkeä huomio vielä! Jos kahvi tuntuu omaan makuun liian kevyeltä, kahvin määrän lisääminen ei tee kahvista täyteläisempää – silloin kannattaa koittaa siirtymistä tummemman paahtoasteen kahviin.

Löydät parhaan kahvin kokeilemalla ja maistelemalla erilaisia paahtoja!

Lähteet: Kingston, Lani: Näin syntyy kahvi. 2015.
Nieminen & Puustinen: Kahvi: Suuri suomalainen intohimo. 2014.

You might also like to read...

How Can You Tell the Quality of Coffee? Get to Know the Slow Process!

Slow coffee comes from the Bolaven plateau in Laos, where it grows under a canopy of trees. The coffee berries are handpicked when ripe and …

FødevareWatch: Coffee company gets a two-digit million investment in order to accelerate even more

The coffee company Slow, which produces coffee via forest farming in Vietnam and Laos, among others, has received new capital in a new round of …